Over de Geopark De Hondsrug (6-daags) wandelvakantie

Geopark De Hondsrug wandelvakantie - Een wandelervaring door de prachtige Drentse natuur

Bent u op zoek naar een leuke Wandelvakantie in Drenthe? Wandel van hotel naar hotel tijdens deze 4-daagse Wandelvakantie door Geopark de Hondsrug. Dit prachtige gebied in Nederland is ontstaan in de laatste IJstijd en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tijdens deze wandelvakantie verkent u het gedeelte tussen Ees, Exloo en Odoorn. Laat u leiden door de vele hunebedden, grafheuvels, vennetjes en uitgestrekte heidevelden waar u de herder met zijn schaapskudde dagelijks kunt tegen komen.

Inclusief

, , ,

259

Check-in: vanaf: 15:00 uurCheck-out: voor: 10:00 uur

Prijs is op basis van 2- of 3-persoonskamers. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag van € 25 – € 29 per dag die achteraf wordt verrekend.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dag 1: Aankomst in Buinen

Uw wandelvakantie gaat van start met een overnachting bij hotel Triënte in Buinen.

Dag 2: Van Buinen naar Borger (14,9 km | 17,2 km | 20,9 km)

Vrijwel direct na de start van de wandeling komt u door het dorp Bronneger, dat in de 13e eeuw is ontstaan. In de expositieboerderij Versteend Leven vind u een groot assortiment mineralen, fossielen, sieraden en schelpen uit de hele wereld. In de loop van de middag wandelt u langs een aantal hunebedden en in het Hunebedcentrum vertelt men u alles over de hunebedden en hun bouwers. De overnachting is in Hotel Bieze in Borger.

Dag 3: Van Borger naar Ees (14,0 km | 16,5 km | 20,1 km)

De wandeling van vandaag gaat afwisselend door de staatsbossen, het agrarische landschap en typisch Drentse dorpen als Westdorp en Ees. De tochten van 16,5 km en 19,4 km gaan ook langs het Boomkroonpad. Over een stalen constuctie wandelt u hier door de boomtoppen en geniet u van een heel andere kijk op het bos. ’s Avonds is de overnachting in hotel Eeserhof in Ees.

Dag 4: Van Ees naar Odoorn (14,8 km | 17,0 km | 19,5 km)

De schaapskudde van Exloo is dagelijks in dit gebied aan het grazen. Misschien komt u ze vandaag nog tegen op uw wandelroute. In ieder geval wandelt u door de Odoorner-dennen. Dit bos werd door de boeren aangelegd om een eind te maken aan de overlast van het stuifzand op de akkers. Uiteindelijk is hier een mooi, gevarieerd natuurgebied ontstaan. Op tal van plaatsen in dit gebied kan je nog prachtige stukjes heide met grote jeneverbosstuiken vinden. Deze delen van het veld waren vroeger te heuvelachtig om te ontginnen. Aan het einde van de wandeling kom je langs Eppies Bargie (Eppiesbergje), een hoge grafheuvel en een hunebed. In het Eppies Bargie zijn enkele urnen gevonden. Archeologen ontdekten dat rond de heuvel een groot urnenveld moet hebben gelegen. Direct naast Hotel De Oringermarke, waar u overnacht, ligt de historische Margarethakerk. Ooit was de hele Margarethakerk in Odoorn gebouwd van zwerfkeien. Maar in 1899 werd de oude kerk afgebroken omdat deze waarschijnlijk te klein werd. Alleen het zwerfstenenkoor bleef staan.

Dag 5: Van Odoorn naar Exloo (12,6 km | 16,3 km | 19,3 km)

U wandelt door het Schapenpark van Odoorn. Tot 1972 was hier een bos zoals alle Staatsbossen in de buurt. Een zware storm in het najaar van 1971 velde in een paar uur tijd in het gebied tienduizenden bomen. Staatsbosbeheer besloot geen nieuwe bomen aan te planten, maar omheide het terrein dat bijna 300 hectare groot was. Op dit enorme ‘weiland’ kwamen honderd Drentse heideschapen die er het hele jaar mochten rondscharrelen. Hun eetlust moest ervoor zorgen dat het Schapenpark niet weer zou dichtgroeien. Een rustmoment bij theehuis Poolshoogte, midden in het bos, zal u goed doen. Als u na de theepauze weer voldoende energie heeft kunt u de naastgelegen uitkijktoren beklimmen. Vanaf hier heeft u, bij helder weer, een uniek uitzicht over de omgeving. Bij Hotel De Meulenhoek in Exloo is de overnachting.

Dag 6: Van Exloo naar Buinen (14,4 km | 17,0 km | 20,1 km)

De wandeling van vandaag gaat deels dor het LOFAR-gebied. Dankzij een uniek samenwerkingsverband met Astron is in 2010 400 hectare nieuw natuurgebied ingericht in het Hunzedal tussen Buinen en Exloo. Een groot antenneveld (LOFAR) waarmee de ruimte onderzocht wordt, ligt hier nu op kleine terpen ingebed in een vogelrijk moeras- en graslandengebied.  Eenmaal in Buinen keert u op eigen gelegenheid huiswaarts.