Hunebedcentrum Borger

Eerst het Hunebedcentrum, dan de omgeving

Kruip in de huid van de Hunebedbouwers

Het Hunebedcentrum in Borger is geen saai museum met statische exposities. Geen lappen tekst waarin de prehistorie wordt geduid. Nee, bij het hunebedcentrum kruipt u in de huid van de hunebedbouwers. Hier komen de hunebedbouwers en hun graven tot leven. Met een interactief museumgedeelte, een oertijdpark waarin je ziet hoe men leefde en met een ijstijdenexpeditie van het Hondsrug UNESCO Geopark waarin de bijzonderheid van het landschap duidelijk wordt. En natuurlijk met het grootste hunebed van Nederland als topstuk! En wat vooral belangrijk is is dat vanaf januari 2019 de hoofdexpositie volledig vernieuwd is met de meest recente wetenschappelijke kennis en inzichten.

Het begin van de reis

Een bezoek aan dit prehistorische centrum begint in het museumgedeelte. Hier koopt u een entreebewijs en stapt u in de wereld van de hunebedbouwers en 150.000 jaar geschiedenis van het Hondsruggebied.

De grootste van Nederland

Een prehistorisch graf, gigantische stenen op elkaar gestapeld, stelt u zich eens voor hoe dit gebouwd is. Bedekt met zand was het een grote steenkamer. Die eerste boeren van ons land waren zo dom nog niet. Maar hoe kwamen ze aan die grote stenen, lagen die altijd al in het gebied dat we nu Drenthe noemen?

IJstijden & Prehistorie

Om antwoord op die vraag te vinden, bezoekt u de poort van Hondsrug UNESCO Geopark. Hier ziet u hoe 150.000 jaar geleden de natuur met bruut geweld het landschap vormde. Dat gebeurde in de ijstijd. Het ijs sleepte grote brokken steen mee en legde ze neer hier op de Hondsrug. Stenen uit Zweden, Finland, Denemarken en Duitsland. Deze reusachtige stenen, te samen met kleine kiezels en gruis, kwamen de hunebedbouwers goed van pas. Die eerste boeren van Nederland, hoe leefden ze, hoe woonden ze?

Oertijdpark

Eenmaal door het poortje van het oertijdpark ziet u hoe de vroege bewoners van dit land leefden. Op ware grootte ervaart u hun leefomgeving. Er staan drie boerderijen uit de prehistorie, eentje uit de steentijd, eentje uit de bronstijd en eentje uit de ijzertijd. Vlakbij het prehistorisch dorp kunt u de ontdekpaden op, hier kunt u wandelen door 150.000 jaar geschiedenis via een route met daarlangs een rendierjagershut, een hut uit de midden steentijd, een veenweg, een grafheuvel met dodenhuisje en meerdere objecten uit de prehistorie. Ook kunt u het blote voeten pad verkennen en een vlindertuin bezichtigen.

De keientuin

Vlakbij het centrum ligt een tuin vol keien. Er staat informatie bij, u zult versteld staan van hun afkomst. Wellicht is het nu wel tijd voor een stoel, even zitten. Bij de indrukwekkende mammoet in het museumcafé is het prettig toeven. Voor een lekker trechterbekertje koffie, gebak of een heerlijk broodje. Allemaal in de stijl van de hunebedbouwers. Daar zit u dan, met het hele gezin. Kijk elkaar eens aan, wees eerlijk, iedereen heeft het toch naar zijn zin gehad?

Fietsen en wandelen

Als u de verschillende exposities en het buitengedeelte heeft gezien dan nodigen we u uit om nog meer te ontdekken in het omringende landschap. Via diverse wandel- en fietsroutes is dat goed te doen. Vele routes komen langs het Hunebedcentrum maar ook diverse starten en eindigen er.

Hunebedcentrum
Bronnegerstraat 12
9531 TG Borger
0599 23 63 74
Website