Het Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum laat je vrij!

Van met z’n allen in een zaal, tot eenzaam in de cel. Van lijfstraffen tot keihard werken. En van opvang voor weeskinderen tot dorp vol criminelen. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen ontdek je alles over misdaad en straf. En wie durft, kan zelfs ontdekken hoe het is om in de cel te zitten. Het Gevangenismuseum vertelt verhalen over de gevolgen van normafwijkend gedrag. Verhalen over verpaupering, misdaad en straf. We dagen je uit een menig te vormen en laten je vrij om te ontdekken wat jij vindt.

Met de Boevenbus door Veenhuizen

Maak een rondrit door Veenhuizen in een echte oude Boevenbus! Met deze bus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen woon- en werkgesticht. Iedere woensdag- en zondagmiddag en in de schoolvakanties dagelijks, kunt u onder begeleiding van een ervaren gids een verassende rit door het voormalige justitiedorp maken.  

Bezoek een echte gevangenis

Altijd al willen weten hoe het voelt om in de gevangenis te zitten? Onder leiding van een gids bezoekt u de strafgevangenis de Rode Pannen. In de beruchte gevangenis zien een aantal cellen eruit alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren.

Kinderen in het Gevangenismuseum

Voor  kinderen is er ook van alles te beleven en te doen in het Gevangenismuseum. Kinderen  van 4 t/m 6 jaar kunnen de Lange Leo kinderroute volgen; samen met (groot)ouders kan er met behulp van de gratis plattegrond gespeurd worden naar ons gevangenisboefje Lange Leo. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen de spannende speurtocht ‘De Vloek van Veenhuizen’ doen. Zal het ze lukken  de Vloek te ontrafelen en Gaius te bevrijden? In de tentoonstelling Rust Roest kunnen kinderen een tekenfilm bekijken in de Bajesbios, of meedoen aan de Rust Roest kleurwedstrijd.

Museumrestaurant

Trek in een kopje koffie met gebak of een belegd broodje? U bent van harte welkom in ons sfeervolle café-restaurant. Samen met onze zalen is dit trouwens een unieke locatie voor familiedagen, feesten, bedrijfsuitjes, ect. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op het beschutte buitenterras. De kinderen kunnen ondertussen naar hartenlust buiten spelen in onze Klauterbajes.

Pauperparadijs

Strafkolonie, pauperparadijs en gevangenisdorp: Veenhuizen was het allemaal. Het Gevangenismuseum vertelt het verhaal van het dorp als kolonie voor weeskinderen en bedelaars,als rijkswerkinrichting en als gevangenisdorp. In het Gevangenismuseum beleef je dit bijzondere verleden zelf. Stap in de trekschuit, speel het interactieve wezenspel, slaap in een slaapkooi, maak je eigen signalementskaart of kijk in de doodskist van een gevangene…brrr!

Website