Fietsvakantie Nederland - Veen en turf

5 daagse fietstocht in het unieke landschap van Zuidoost-Drenthe waarbij de route onder meer slingert door het grootste aaneengesloten veengebied van Nederland

Veen en turf hebben in de 19e en begin van de 20e eeuw in belangrijke mate het leven in Drenthe bepaald. Tijdens deze vakantie beleeft u de geschiedenis van die tijd. U maakt kennis met alle facetten van het veen. U komt langs veenmoerassen en plekken waar het veen langzaam maar zeker weer tot leven komt.

Inclusief

, , ,

229

Check-in: vanaf: 15:00Check-out: voor: 10:00

Prijs is op basis van 2- of 3-persoonskamers. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag van € 25 – € 29 per dag die achteraf wordt verrekend.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dag 1: Aankomst in Weiteveen

In de loop van de middag komt u aan in B&B Veenloopcentrum dat gevestigd is in de voormalige pastorie van de RK kerk in Weiteveen. De kerk en het klooster hebben in de eerste helft van de 20e eeuw in belangrijke mate de geschiedenis van Weiteveen bepaald.

Dag 2: Rondrit door de geschiedenis van veen en turf (circa 45 km)

Na het ontbijt stapt u op de fiets. Als eerste gaat de route naar het Veenpark in Bargercompascuum. Hier vindt u de verhalen van het veen. Pas na deze verhalen zult u de geschiedenis van deze omgeving begrijpen. In de loop van de middag fietst u door Erica, met het smalspoormuseum. Aan het einde van de dag komt u aan in Weiteveen voor overnachting.

Dag 3: van Weiteveen naar Valthermond (circa 55 km)

Vandaag gaat de route door het veengebied langs de grens met Duitsland. Aan het einde van deze dag fietst u door het veendorp Valthermond, waar ook de overnachting is in een eenvoudige B&B.

Dag 4: van Valthermond naar Wezup (circa 48 km)

Na het ontbijt stapt u op de fiets. In Valthermond kunt u een bezoek brengen aan het Vervenershuis museum. U maakt kennis met het wonen en werken rond 1900, de geschiedenis van het zand en veen. U zult ervaren dat het leven op ‘het zand’ minder zwaar was dan het leven ‘in het veen’. De fietstocht wordt vervolgd langs het openluchtmuseum Ellert en Brammert en door het monumentendorp Orvelte. ’s Avonds overnacht u in hotel Hegen in het dorpje Wezup.

Dag 5: van Wezup naar Weiteveen (circa 48 km)

Het is al weer de laatste dag van uw korte fietsvakantie door het veen en turf. De fietstocht gaat door mooie Drentse dorpen als Zweeloo en Aalden. In Nieuw-Amsterdam komt u langs het huis waar Vincent van Gogh gewoond en gewerkt heeft. In Weiteveen staan uw koffers al weer gereed voor de thuisreis.